Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan gondozd?

  HÖRCSÖGÖKRŐL

 

 

A hörcsögtartás alapjaiA hörcsög jó kezdet a kisállattartáshoz, mivel elég könnyű a gondozása. Ketrecét hetente egyszer, néha kétszer kell takarítani, különleges ápolást nem igényel. Barátságos és könnyen szelídíthető. A hörcsög éjszakai állat, az is előfordulhat, hogy megharap, ha alvásból zavarod fel!
 

A hörcsög szívós háziállat, csak ritkán kell állatorvoshoz vinni. Élettartama 3-5 év. Úgy tűnik, az aranyhörcsögöt és a fekete medve hörcsögöt a legkönyebb megszelidíteni.

 

A hörcsög élőhelyének kialakítása

A hörcsög élőhelye lehet egy csiptetős tetejű, műanyag aljú egyszerű ketrec, vagy akár egy nyitott tetejű terrárium, drótháló fedővel. A terrárium oldalaitól függetlenül a lyukak mindig minimálisak kell legyenek (kb. 1 cm), mivel a hörcsögök a legkisebb helyeken is átpréselik magukat, különösen atörpehörcsögök.
 

 

A hörcsög ketrecét huzat-, olyan helyre kell tenni, ahol nem süt rá a nap. Ne feledd, hogy EGY ketrecbe EGY hörcsögöt teszel, ez egy fontos szabály! Ha megduplázod a hörcsögöket, valószínűlegverekedéssel, akár halállal fog végződni. Még akkor se próbáld ki, ha a hörcsög magányosnak tűnik!

A ketrec ideális mérete körülbelül 35 cm hosszú x 25 cm széles x 23 cm magas, és ez a legkisebb méret, amely alkalmas a szíriai aranyhörcsög számára. Ha megengedhetsz magadnak egy nagyobbat, annál jobb. Talán összeállíthatnál egy 2-3 szintes akváriumot, így a hörcsögnek több mozgástere volna.

Legjobb, ha hetente minimum kétszer takarítod. Ne használj újságpapírt, mert a hörcsög megráhatja és megbetegedhet. Jó minőségű fűrészpor vagy forgács a legajánlottabb a ketrec aljára, egy kis szénacsomóval a sarokban, amit ágynak használhat.

A legtöbb kisemlős szereti biztonságban tudni magát, amikor alszik, ezért egy kis fadobozt is betehetsz a ketrecébe, amiben összgömbölyödik majd. Kartonból, például cipődobozból is összeállíthatsz egy kis házat a hörcsögödnek. Ennek egyetlen hátránya, hogy rendszeresen cserélni kell, mivel a kis rágcsálód majszolni fogja.

 

A hörcsög ágya

A hörcsög értékelni fogja, ha kap egy kis ágynak való anyagot, amiből „fészket" építhet. Kisállatkereskedésekben beszerezheted ezeket az alomanyagokat, de kerüld a vatta típusúakat, mert ezeket megeheti vagy rátekeredhetnek a hörcsög végtagjaira, sérüléseket okozva.

Az anyag darabkák és a gyapjú sem jó, mivel ezek is komoly gondokat okozhatnak, ha megeszi őket, hiszen nem tudja megemészteni. Ha kétségeid vannak bármilyen anyaggal kapcsolatban, akkor ne használd! A puha papír a legjobb megoldás, mivel az nem okoz károkat, ha megeszi. Ezt nem muszály külön megvásárolni, biztosan olcsóbb, ha festék- és szagmentes WC-papírt, vagy konyhai papírtörlőt használsz, amit sávokba tépkedhetsz.

 

 

horcsogok
Menj innen, ez az én lakásom!

 

 

  • A széna is megoldás lehet, de meg kell tisztítani, nem lehet penészes, vagy poros. Ne használj szalmát, mert az éles szélek sérülést okozhatnak a hörcsögödnek.
  • A pormentes forgács jó alom minden hörcsögnek.
  • A törpe hörcsög alomja elég mély kell legyen ahhoz, hogy lyukat fúrhasson magának.
  • Aprított papírral vagy tőzeggel is kiegészítheted az alomanyagot.
  • Legalább hetente kétszer takarítanod kellene a hörcsög ketrecét.
  • Ha van papír-aprítód, a megsemmisített papír is jó alom lesz.

Az élelmiszeres tálak legyenek szilárdak, lehetőleg rozsdamentes acélból vagy kerámiából, hogy a hörcsög ne tudja szétrágni vagy felborítani. Természetesen mindig biztosíts neki friss vizet, amihez legjobb, ha egy „kortyolgatós üveget" használsz. Ezt rábiztosítod a ketrec oldalára egy rugalmas vezetékkel (ez rendszerint jár a palackhoz, ha állatkereskedésből vásárolod).

 

 

kezben-tartott-horcsog
Engedj el!

 

A hörcsög étrendje

A hörcsögök mindenevők, zöldségeket és húsokat is esznek. A természetes élelmiszerek közé a magvak, zöldségek, valamint a rovarok tartoznak, de megeszik a kukoricát, búzát, zabot, vagy száraz kutyaeledel keveréket is. A megvásárolható előkevert hörcsögtáp biztosítja a teljes tápanyag szükségletet, de egyes hörcsögök nem fogják ezt megenni, nem tudjuk, hogy miért - talán néhányuk fontoskodóbb, mint a többi.

A hörcsög kedvenc ételei a száraz élőhelyére jellemző eledelek, mint például a magok. A fehérje és a változatosság kedvéért néhány apró rovart is elfogyasztanak. Szeretik a zöldségeket, de csak mértékkel adj nekik friss ételt. Szeretik a változatos étrendet és ez egészségüknek is jót tesz. A csokoládé vagy egyéb édességek nagyon károsak számára, ezért ne kínáld ilyesmivel! Etesd minden nap ugyanabban az időben vagy biztosíts neki folyamatos élelmiszer ellátást. A hörcsögök nem esznek túl sokat, de gyakran teletömik a pofazacskóikat és egy rejtekhelyre teszik az ételt, hogy később elfogyasszák. Naponta távolítsd el a megmaradt ételt és hetente egyszer az „elrejtett" ételt is vedd ki. Tedd masszív kerámia, illetve műanyag tálkába, hogy ne boruljon fel és hetente egyszer tisztítsd meg.

Folyamatosan biztosítani kell a hörcsögnek a friss vizet! A legjobb tartály egy infúziós palack, amelyet a ketrec szélére rögzíthetsz. Egy széles szájú palackot könnyen fogsz tudni kétnaponta tisztítani és a hörcsög is hamar meg fogja tanulni, hogyan kortyolgasson belőle.

 

A hörcsög mozgási igényei

A hörcsög arra született, hogy fusson. A vadonban, a hörcsögök hosszú utakat tesznek meg éjszakánként, élelmet keresve és egyes fogságban élő hörcsögökről tanulmány készült, miszerint 8 km-t futottak a kerékben egy éjszaka alatt. Sok mozgásra tartanak igényt és legtöbbjük előszeretettel fogja használni a hörcsögkereket / múkuskereket.

 

 

mokuskerek

Na még egy kört!


 

A legjobb futó kerék szilárd felületre van biztosítva (nem lépcsős), amit akár a ketrec oldalára is rögzíthetsz vagy csak egyszerűen leteszed  a ketrec belsejébe. Az elterjedt drótkerék, amelyik úgy néz ki, mint egy körbe burkolt létra oldalsó korláttal, nem a legjobb választás, mert sérülést okozhat. Bár a legtöbb hörcsög élvezi a kerékben való mozgást, van olyan társuk, akik nem, de ez nem kell aggodalomra adjon okot. Másrészt pedig, egyes hörcsögök teljesen kerék-függővé válnak.

Ha beteszed a hörcsögödet egy mókuskerékbe, állandóan felügyelned kell, ugyanis elfáradhat, ha túl sokáig hagyod benne. Ezek a játékszerek rövid használatra alkalmasak.

 

Hogyan vedd kézbe a hörcsögöt?

A hörcsögről elterjedt az a hír, hogy szeret harapni, de ezt a stressz vagy rémület okozza. Következetes, nyugodt és szelíd kézben tartással, valamint egy kis megvesztegetéssel (adj neki a kedvenc ételéből, amíg a kezedben van), általában túljutnak bármilyen félénkségen vagy csipkedő tendencián.

A hörcsög, ha stressz alatt van a nem megfelelő a környezet miatt vagy túl gyakran háborgatják nap közben, esetleg sok a zaj, stb., hajlamosabb a harapásra. Csak akkor dolgozz a szelidítésen, ha túl van a pihenésen és magától bújt elő - felébreszteni a hörcsögöt biztos módja annak, hogy ingerlékennyé tedd.

 

 

horcsog-nevek
Ne nyomd a hasamat!

 

Hogyan emeld fel a hörcsögöt?

A legjobb módja, hogy egyik kezeddel tölcsért formálsz, a másikkal pedig fogod a hátát, hogy ne ugorjon ki és nehogy megsérüljön.

 

 

kezben-tartott-horcsog

Jaj, nekem...


 

Különösen először, a legjobb az öledben vagy valamilyen más puha felület felett tartanod, ha netán kiugorna. Hagyd, hogy átmásszon egyik kezedből a másikba és fokozatosa megszokja majd a foglalkozást.

 

Hogyan vegyél kézbe egy nem túl szelíd hörcsögöt?

Ha ki kell vegyél egy vad hörcsögöt, használj egy csészét, amibe óvatosan betereled. Kíváncsiságból is sok hörcsög be fog mászni a csészébe. Ha szükséges, használj kesztyűt, mert hasznos lehet egy harapós hörcsöggel szemben, de vigyázz, hogy ne legyél durva, mert ez a hörcsögnek rossz tapasztalat lesz és mégjobban ellen fog állni neked.

 

Óvintézkedések a hörcsöggel szemben

Ha kiengeded a hörcsögöt a ketrecéből, tedd biztonságossá a szobát. Ellenőrizd, hogy ne legyen olyan hely, ahova a hörcsög bemászhat és ne tudd majd kivenni - mint például kanapé alja vagy a bútorok közti szűk rés.

Korlátozni kell a teret, viszonylag kicsi helyre engedd csak a hörcsögöt, különben rengeteg időt tölthetsz majd a megkeresésével! Ellenőrizd, hogy az elektromos kábelek, mérgező növények vagy bármilyen veszélyes dolgok ne legyenek elérhetőek. Ugyanakkor, zárj el mindent, amit nem akarod, hogy összerágjon!

 

 

vicces-horcsog-kepek
Ma éjjel megszököm

 

Amikor a hörcsög megszökik

Alkalmanként, a hörcsög ki fog szabadulni. De könnyen visszacsábíthatod, ha előkészítesz egy mélyebb vedret, teszel sok almot az aljára, majd egy kis jutalomfalatot is helyezel bele. Azután, teszel egy fadarabkát a vödör széléhez, amin felmászhat majd a hörcsög és beleeshet a vödörbe, ugyanakkor már nem fog tudni kimászni, de kényelmesen töltheti az időt, amíg rátalálsz!

Ne sajnáld az almot, hogy a zuhanás zökkenőmentes legyen. Jusson eszedbe, hogy ez egy jó alkalom, hogy ellenőrizd a ketrecét, hogy elérhető legyen és étellel, itallal felszerelt - a hörcsög visszajöhet a ketrechez is, hogy táplálékhoz jusson (és ha megteszi ezt, valószínűleg éjszaka fogja, szóval figyeld a ketrecet is).

 

 


Hörcsögnevek

 Lány höri nevek:

Csillag

Pille

Gyönyör

Jázmin

Hella

Pitypang

Szépszi

Ari

Minnie (Minni)

Kikki

Anasztázia (becézve Ani)

Roxi

 

Fiú höri nevek:

Foxi

Miki

Yoyo (Jojó)

Snoopy (Sznuppi)

Pufi

Emmet

 

Fiú-lány höri nevek

Szotyi

Tökmag

Puding

Picúr

Süti

Dönci


Hörcsög testbeszéd

 Szerinted jól érzi magát a hörcsögöd? Mindjárt kiderül! Olvasd le testbeszédét! A testbeszéd sok mindent elárul!

 

Ásítás,nyújtózkodás:ilyenkor boldog,jól érzi magát,ébredés után láthatod így hörcsögöd

Hátsó lábakon állás,fülhegyezés:ilyenkor felfigyelt valamire,és jobban akarja látni,hallani

Vinnyogás:ilyenkor mérges; vagy fáj valamilye,ilyenkor jobb ha visszateszed őt a helyére

Vakarózás:a hörcsögnél ez a tisztálkodás jele,naponta többször is gyakorolja a szokást,legjobban mozgás után és felébredéskor látod így hörcsögöd

Rohangálás,alkalmanként vakarózással megszakítva:csak akkor viselkedik így ha nyugtalan ideges,lehet hogy stresszes

Ketrec rácsainak a rágása:ilyenkor unatkozik, stresszes, és nem tud mást rágni

Pofazacskó megtömése,ágyazás:ilyenkor a hörid kint van, és ha látod megtömni a pofazacskóját akkor haza akarja vinni,vegyél neki fogkoptatót, és azzal elnyammoghat

Félig becsukott szemek:még csak most ébredt föl,amíg teljesen fel nem ébred addig hagyd őt


Egészséges a hörcsögöd?

A hörcsög megfázhat,elkaphat fertőzéseket mint az ember. Vagy még akár meg is sérülhet. Ellenőrizzük mindennap kedvencünk állapotát!

Szőrzet:puha,tiszta illatú,száraz,még a farok alatti rész is

tiszta,szagtalan fülek

fényes,tiszta,nem gennyes szemek

fogak rövidek,élsek

száj:csukott,nem nyáladzó

az orr tiszta,nem váladékozik

karmok viszonylag rövidek

könnyed,egyenletes légzés

végtagok:nem szabad hogy bicegjen,vagy féloldalasan járjon

 

Ha ezek nem így vannak akkor egyből állatorvos!

 

 Kishörcsög ápolás

A fiatalok a születéskor csupaszok, magatehetetlenek, szemrésük zárva van. Ennek ellenére fogazatuk azonnal növekedni kezd és már egynapos korukban is kezdik rágcsálni az anya által fészkükbe hordott eleséget! Háromnapos korukban - rendkívül fejlett szaglásuknak köszönhetően - már kimászkálnak dolguk végzésére a megfelelő sarokba, onnan pedig visszaevickélnek a fészekbe! Körülbelül 10-12 napos korukban nyílik ki a szemük. Közben szőrzetük is szépen fejlődik, olyannyira, hogy 3 hetesen nyugodtan el lehet őket választani az anyjuktól, még akkor is, ha a fészekalj 8-10 kölyökből áll. Ilyenkor akár az anyát emeljük ki a kölykök közül, akár a kölyköket helyezzük másik tárolóba, hagyjuk az anyát néhány hétig pihenni. A kölyöknevelés erősen megviseli a szervezetét, amelynek következtében alaposan lesoványodhat. Csak akkor próbáljuk ismét bepároztatni, ha megfelelő kondícióját már visszanyerte.

Hörcsögnek való jutalomfalatok

Hörcsögnek való jutalomfalatokA dzsungáriai törpehörcsögöt érdemes tanítani, játszani vele, hiszen nagyon megszolgálja a törődést, és a kezdeti félelmét leküzdve, egy idő után nagyon barátságos háziállattá válik.
 

A barátkozás legjobb módja, ha jutalomfalatokkal illetve ínyencségekkel kedveskedünk. Így akár napok alatt megkedveltethetjük magunkat a hörcsöggel, leszoktathatjuk a harapásról, és elérhetjük azt, hogy már a közeledésünkre is a ketrece oldalára tapadjon, és feltűnően követelje jussát.

 

horcsog-eszikAdj mogyorót a hörcsögnek!

De mivel érdemes próbálkozni? Mindjárt itt szeretnék lebeszélni mindenkit arról, hogy ész nélkül összevásároljon mindent kedvenc állatboltjában! A hörcsögöknek szánt eleségeken, ínyencségeken sokféle ízűek, formájúak és jellegűek lehetnek, a valóságban azonban a hörcsögnek az kell, amit régen a természetben is megtalált. Ilyen a mogyoró.

 

horcsog-es-mogyoroMinden hipermarketben lehet kapni földimogyorót. Fontos, hogy amikor a kisállatunknak veszünk rágcsálnivalókat, sohasem az emberi fogyasztásra készített 50-200 grammos csomagolásokat válasszuk, főleg hogy ezek sokszor ízesítettek, vagy a legrosszabb: sósak! Válasszuk például a mogyoró esetében az ömlesztve megtalálható mogyorót, melyből egy-egy marékkal vigyünk haza! Otthon pedig a héjától megfosztva, a mogyorót kétfelé szedve adjuk oda kedvencünknek! A kishörcsögaz első magot jóízűen el fogja majszolni, míg a többit elraktározza a pofazacskójában, hogy egy nyugodtabb szituációban majd a titkos raktárába rejtse.

 

Melyik napraforgó a megfelelő?

Másik kedvenc ínyencség a hörcsög számára a napraforgó magja, azaz a szotyi. Ebből megint csak nem az emberi fogyasztásra szánt, nagy, csíkos mag a megfelelő, hanem az állatboltokban kapható jóval kisebb, fekete változat. Ezt a hörcsögök nagyon kedvelik, és héjastul el tudják rágcsálni.

Külön csemege lehet a dióbél, ezt érdemes ritkábban adni. Ha 1-2 hetente kap egy kis diót a hörcsög, remegő orral, szinte már mosolyogva, nagy elégedettséggel majszolja majd el az extra csemegét.

De a sajt is lehet finomság. Ezt ugyanolyan kedvtelve falatozza, mint bármelyik magot. Aranyos ilyenkor, hiszen egy kisebb sajtdarabka elrágása után a törpehörcsög mosakodni kezd, és lenyalogatja a kezeiről is a maradékot – magoknál ez ritkán fordul elő.
 

Animációk:

 hori66.gif hori5.gif hori2.gif  sm_200651214731.png.gif 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

why erectile dysfunction happens

(why is hydroxychloroquine, 2021.08.04 16:19)

hydroxyquine drug https://plaquenilx.com/# hydroxychloroquinine

elitadalafill

(cheap cialis, 2021.06.07 23:31)

tadalafil mechanism <a href="https://elitadalafill.com/">cialis tablets</a> tadalafil research powder

CharlesScupt

(Ernieskime, 2021.03.05 19:43)


<a href="http://t.me/s/alcohol_yakutsk">Доставка алкоголя якутск</a>

Progesterone Menopause With Free Shipping Secure Ordering Kelenroto

(Kelenroto, 2019.10.14 18:08)

Tadalafil Generic 40 Mg India Amoxicillin Shingles Viagra Dosage <a href=http://levipill.com>levitra 40 mg best price</a> Real Propecia Results Geric Viagra Purchase Propecia Epilobio De Satisfaccion

Amoxicillin Drug Interactions LesJoumed

(LesJoumed, 2019.09.29 02:58)

Prezzo Levitra How Much Is Viagra With A Prescription <a href=http://bestviaonline.com>online pharmacy</a> Viagra Without Prescriptions

Cialis 5mg Taglich LesJoumed

(LesJoumed, 2019.09.28 07:44)

Purchase Trazodone Online Baclofene Achat Ligne <a href=http://cure-rx.com>cheapest cialis 20mg</a> Cialis Naranja

Hogyan??

(Rudy, 2013.01.20 06:10)

Szia! Azt szeretném kérdezni hogy hogyan szelidítsem meg a Dzsungáriai Törpehörcsögöt? Egyrészt MINDIG nagy a füle, mikor mikor a ketrec oldalán van és a lábához nyúlok kerreg, de amit mondtál hogy amikor odamegyek hozzá és a ketrec oldalára jön akkor tényleg a kezembe fog mászni?? Előre is köszii MEGHARAAAAP :-S :-D:-D

béri balogh 14

(fruzsina, 2011.05.10 16:56)

a leg cukib állat a höri az enyém az összes höri

Moderátor

(-, 2011.03.28 20:20)

:):):):):):):):)