Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szíriai aranyhörcsög


 Az aranyhörcsög (Mesocricetus auratus) bársonyosan puha bundájával, nagy fekete cipőgombszemeivel és kedves viselkedésével méltán került hazánkban a legkedveltebb kisemlős első dobogós helyére.

 

Milyen állat a szíriai aranyhörcsög?


Az aranyhörcsög (Mesocricetus auratus) bársonyosan puha bundájával, nagy fekete cipőgombszemeivel és kedves viselkedésével méltán került hazánkban a legkedveltebb kisemlős első dobogós helyére az aranyhörcsög - pontosabban a szíriai aranyhörcsög.

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc


Ezt az apró rágcsálót alig 100 éve fedezték fel a hobbiállattartók. Ez alatt a rövid idő alatt az eredetileg sárgásbarna, félénk állatka - gyors szaporodásának és a tenyésztők szorgalmának köszönhetően - színezetben és szőrzete minőségében is olyan változatosságot hozott létre, amit kevés más háziasított állat esetében mondhatunk el.

Milyen az egészséges aranyhörcsög?


A kifejlett állatka hossza körülbelül 16-18 cm, súlya 8 dkg. Fülei kerekdedek, farka ugyan látszik, de rövid, feltűnően fejlett bajuszkái ébrenlétekor örökös mozgásban vannak. Az aranyhörcsög szinte minden állatkereskedésben beszerezhető. Az egészséges példányok szeme tisztán csillog, prémjük puha, selymes tapintású.

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

Hol lakjon a hörcsög?

Az aranyhörcsög elhelyezésére tökéletesen megfelel egy kisebb terrárium amelynek aljára két ujjnyi vastagon faforgácsot (esetleg szalmát, száraz füvet, száraz faleveleket, pelyvát, töreket stb.) terítünk. Ha egy maréknyi szénát is adunk neki, igen gyors ütemben takaros fészket épít belőle magának, amiben jókat tud aludni.

Ha nincs kéznél megfelelő terrárium és nem áll módunkban újat beszerezni, hörcsögtartásra megfelel egy műanyag edény vagy nagyobb öblösüveg is, ha peremmagassága legalább 30 cm (hogy ne tudjon az állatka kikapaszkodni belőle). Műanyag virágosládát is alkalmassá lehet tenni hörcsögtartásra, ha tetejére kisebb lyukbőségű (6-8 mm) dróthálót szerelünk.

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

Ha magányosan tartjuk az állatkát - és kellően fiatal példányhoz jutottunk - hamar kezessé válik. Mielőtt megfognánk, mindig óvatosan érintsük meg, simítsuk végig, mert érzékeny, ijedős természete miatt esetleg önkéntelen védekező reflexe következtében megharaphatja kezünket. Fogai különösen élesek! A többszöri óvatos végigsimítás után óvatosan fogjuk markunkba, nehogy kiugorjon kezünkből és leestében megüsse magát. Tapasztalatom szerint a rendszeresen kézbe fogott egyedek jól tűrik a simogatást, dögönyészést, a vakargatást. De azért az ujjunkat ne próbáljuk a szájába dugni!

Mivel etessük az aranyhörcsögöt?

A kapott eleséget azonnal, nagy buzgalommal odahordja az egyik - általa kiválasztott - sarokba és elraktározza. Ha megéhezik, odamegy enni. Az éléskamrájában felgyülemlett tartalékból azonnal következtethetünk rá, nem adunk-e neki túl sokat egyszerre? Az adagot mindig ennek megfelelően kell méretezni.

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

Elesége megegyezik a tengerimalacnál leírtakkal azzal a kiegészítéssel, hogy a növényi eredetű táplálékon kívül ez az állatka esetenként szívesen elfogyasztja a sajtdarabkát, tehéntúró-golyócskát, de még az eleven szöcskét is!

A hörcsög gondozása

Feltűnően tiszta állat! Bundája mindig ápolt, mindig ugyanabban a sarokban végzi a dolgát, ezért a naponta történő takarításkor elegendő ebből a sarokból eltávolítani az almot, és csak ide kell friss almot tenni. Ugyanez a takarékosság jellemzi az étkezése tekintetében is!

A hörcsög éjszakai állat, ezért lehetőleg ne nagyon zaklassuk, ha napközben alszik. Az állatkát ne napoztassuk, mert - különösen a nyári melegek idején - mire észbe kapnánk, már végez is vele a hőguta! Nem bírja a meleget.

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

Az állatka jól tűri a magányt! Noha a fiatalok szívesen alszanak egy rakáson, játszanak egymással kismacska módjára, az ivarérett (szaporodóképes) példányok a természetben is magányosan élnek, és csak a párzás idején érintkeznek fajtársaikkal. Ez a szokásuk megnehezíti a kifejlett példányok szűk helyen való együtt-tartását, mert - különösen a hímek - lépten-nyomon összeverekednek, és ezek a verekedések sokszor életre-halálra mennek! Ezt a gondot fokozza gyors fejlődésük, ugyanis már két hónapos korukban ivaréretté válnak! Az aranyhörcsög élete mindössze 2-3 év, tehát már beszerzésekor is kalkuláljuk be, hogy sokáig nem élvezhetjük kedvencünk társaságát.

Szaporítása

Ha mégis megkockáztatjuk szaporításukat, akkor se tartsuk együtt a nőstényt a hímmel! Pároztatás céljából mindig a nőstényt helyezzük a hímhez, mert az ivarzás jeleit - az állatka aprósága miatt - nehezen lehet észlelni, és ha a nem ivarzó nőstényhez helyezzük be a hímet, pillanatokon belül ádázul összeverekednek, és szélsőséges esetben a nőstény meg is öli a hímet!

A hímhez behelyezett nőstényt addig hagyjuk a hímnél, amíg szemmel láthatólag bekövetkezik a párzás, vagy ha nem látjuk az aktust, legfeljebb egy hétig! Ugyanis az aranyhörcsög vemhességi ideje alig két hét! Ha az anyát a hímnél felejtjük - és közben még nem ölték meg egymást -, a hím jóízűen befalja az újszülötteket! De ugyanezt teszi az anya is, ha a szüléskor és azt követően nem adtunk neki elegendő zöldeleséget!

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

A fiatalok a születéskor csupaszok, magatehetetlenek, szemrésük zárva van. Ennek ellenére fogazatuk azonnal növekedni kezd és már egynapos korukban is kezdik rágcsálni az anya által fészkükbe hordott eleséget! Háromnapos korukban - rendkívül fejlett szaglásuknak köszönhetően - már kimászkálnak dolguk végzésére a megfelelő sarokba, onnan pedig visszaevickélnek a fészekbe! 

Körülbelül 10-12 napos korukban nyílik ki a szemük. Közben szőrzetük is szépen fejlődik, olyannyira, hogy 3 hetesen nyugodtan el lehet őket választani az anyjuktól, még akkor is, ha a fészekalj 8-10 kölyökből áll. Ilyenkor akár az anyát emeljük ki a kölykök közül, akár a kölyköket helyezzük másik tárolóba, hagyjuk az anyát néhány hétig pihenni. A kölyöknevelés erősen megviseli a szervezetét, amelynek következtében alaposan lesoványodhat. Csak akkor próbáljuk ismét bepároztatni, ha megfelelő kondícióját már visszanyerte.

Latin név: Mesocricetus auratus
Angol elnevezés: Syrian hamster
Német elnevezés: Syrischer Goldhamster

A szíriai aranyhörcsög színárnyalatai

A szíriai aranyhörcsögök színük szerint osztályozhatók. Vannak például arany, sárga, fahéj, rozsdabarna, füstszínű, és lila hörcsögök is.
 

A szíriai aranyhörcsögök több néven is ismertek: szíriai aranyhörcsög, szíriai hörcsög, aranyhörcsög, szíriai arany. szíriai. Minden esetben ugyan arról a Mesocricetus auratusról beszélhetünk. A szíriaiak a legnépszerűbb hörcsögök, amelyeket háziállatként tartanak már az 1930 '40-es évek óta. Az évek során az ellenőrzött tenyésztéseknek köszönhetően sok új szín jött létre. Ezen mutációk magukba foglalják a bunda színének -, a mintázatának és a szőr típusának variációit. Napjainkban már a szíriai aranyhörcsög különböző típusainak egész sorából lehet válogatni. A következőkben röviden kiemeltük az alapszíneket.


 

Alapszínek:

 

Arany

 

Az eredeti - természetben is fellelhető változat - az aranyszínű, másik nevén agouti (aguti), vagy vadas szín. Ezeknek az egyedeknek a bundája aranybarna, fekete jegyekkel. A has csontszínű, de előfordul szürkés is, az áll és a mancsok vége fehér, szemei feketék, fülei sötétszürkék. Három féle arany változat ismeretes, melyek között az eltérés nem jelentős, de észrevehető. Ebből az első a fenti leírásnak megfelelő, a másodiknak a szőrzetet narancsosabb jellegű, kevesebb és halványabb fekete jeggyel. A harmadik változatnak a szőrvégei feketék, ezért sötétebb árnyalatú.


 

aranyhörcsög
Két „különböző” arany (5 hetesek, Aprómancs)

 

 

Fekete

Az aranyat leszámítva az összes színmutáció eredménye. Igen gyakori színváltozat. A fekete szíriaiak sem teljes egészében feketék, hanem az áll és a mancsok vége fehér, valamint a mellkason és a hason is van egy-egy kis kiterjedésű fehér foltocska (a hason nem minden esetben fordul elő), szeme és füle fekete.

 

 

Fekete hörcsög
Fekete aranyhörcsög (5hetes, Aprómancs)

 

 

Rozsda

Hazánkban nem túl gyakori szín, de helyenként előfordulhat. Narancsos vörösbarna - szó szerint a rozsdára hasonlít - sötétbarna jegyekkel, amik nem minden esetben látszanak. A has csontszínű, a szem barna, a fül palaszürke.

 

Albínó

A szíriai aranyhörcsögöknél nem létezik valós albinizmus, azaz nincsenek albínó hörcsögök, csak annak tűnőek. Így a piros szemű fehér bundás állatok semmiképp sem albínók, hanem kevert színű egyedek (kettő, vagy több alapszínből álló szín).

 

Sötét fülű fehér:

Hazánkban nagyon ritka, de szórványosan előfordul. Részleges albinizmus, mely a fülek kivételével az egész testre kiterjed. A bunda teljes egészében fehér, a szem piros, a fül a kor előrehaladtával folyamatosan besötétedik egészen sötétszürke lesz. Az igazi alapszín nem állapítható meg.

 

 

Fehér hörcsög
Sötét fülű fehér hosszú szőrű (felnőtt, Horde of King Rat)

 

 

Extrém hígított

Talán nem is fordul elő Magyarországon, világviszonylatban is nagyon ritka, genetikai degenerációra rendkívül hajlamos, helyes tenyésztése éppen ezért nehézkes! Szintén egyfajta részleges albinizmus, de az előzőtől eltérően nem kifehéríti a bundát, hanem nagymértékben fakítja azt. Az eredeti szín látható, de a fakóság miatt nehezen felismerhető, csak tudatos tenyésztés útján ismerhető fel az alapszín.

 

Sötétszürke

Bizonytalan, hogy mennyi van az országban. Bundája nehéz sötétszürke, jegyei feketék, a has enyhén szürkés elefántcsont, a szem fekete, a fülek sötétszürkék. Genetikai összetétele miatt gerinctorzulásokra hajlamos (pl. bogas farok), ezért helyes tenyésztése nehézkes.

 

Fekete szemű krém

Igen gyakori színváltozat országszerte. Gazdag homokkrém színű, az áll és a mancsok vége fehér, a mellkason és a hason egy-egy fehér foltocska. A szem fekete, a fül a kor előrehaladtával sötétszürkévé sötétedik.

 

 

Krémszínű hörcsög
Fekete szemű krém, hosszú szőrű (6 hetes, Aprómancs)

 

 

Világosszürke

Bizonytalan, hogy mennyi van az országban. Letális (halálos) gén a világosszürke, ezért két világosszürke egyedet pároztatni tilos, mert a születendő utódok egy része még az anyaméhben felszívódik, vagy röviddel születése után pusztul el, ezzel az anya életét is veszélybe sodorhatjuk. Így soha ne keresztezzünk két ilyen egyedet! A bunda egészen világosszürke, a has csontszínű, a jegyek szürkék, a szem fekete, a fül szürke.

 

Fahéj

Viszonylag gyakori színnek számít Magyarországon. A bunda élénk vörösessárga, a has csontszínű, halványszürkés jegyekkel. A szemek pirosak, melyek a kor előrehaladtával jelentősen besötétednek, és csak erős fényben lesz látható a vöröses fény; a fül hússzínű (kevés szürkével kevert világos rózsaszín).

 

 

Fahéj színű hörcsög
Fahéj színű banded mintás (4 hetes, Aprómancs)

 

 

Ezüstszürke

Közepesen elterjedt színváltozat. Kétféle megnyilvánulása lehet ennek a színnek. Az első – igazi – ezüstszürke bundája ezüstszürke középszürke aljszőrzettel, a has csontszínű, a jegyek sötétszürkék (majdnem feketék), a szem fekete, a fül sötétszürke. A második változat meglepően hasonlít a világosszürke színre, megkülönböztetésük még avatott szemnek is nehézkes.

 

 

Szürke hörcsög
Ezüstszürke banded (ld. 2. rész) /”igazi” ezüst/ (2 hónapos, Aprómancs)

 

 

 

Ezüstszürke hörcsög
Ezüstszürke hosszú szőrű /”hamis” ezüst/ (felnőtt, Horde of King Rat)

 

 

 

Sárga

Meglehetősen ritka szín, Magyarországon csak elvétve fordulnak elő, öröklődése nemhez kötött, így tenyésztése kissé bonyolultabb. Gazdag sötétsárga bunda, sötét színű jegyekkel, melyek el is maradhatnak, a bunda csontszínű, az áll és a mancsok vége fehér, a mellkason és hason előfordulhatnak fehér foltocskák. A szem fekete, a fül szürke.Mintagén mellett a szín felismerése nehezített, könnyen összekeverhető a fekete szemű krémmel.

 

 

Umbrous – maszk gén

 

Viszonylag gyakori. Az umbrous nem egy szín, hanem egy sötétítő hatás. Az umbrous hörcsögök színe összekeverhetetlenül sötétebb átlagos színű társaikénál. „Szürkemosó” génnek is hívják, mert egy szürkés fátyollal fedi el az eredeti színt, a csontszínű hasat közép-szürkére festi. A sárga színgénre nincs hatása, egyébként bármilyen szín mellett kiválóan érvényesül.

 

 

Umbrous hörcsög
Arany umbrous banded mintás (4 hetes, Aprómancs)

 

 

 

A fentebb felsorolt színek az alapjai a különböző színkombinációknak, melyekből közel 160 elfogadott világszerte, a különböző hörcsög-kiállításokon (melyek egyelőre csak külföldön vannak). Néhány ismertebb összetett szín: ütött-kopott fekete (dingy), dove, sable, nyérc, szőke, elefántcsont, piros szemű fehér (tévesen albínónak is hívják), fekete szemű fehér.

 


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

order generic cialis softtabs

(Bessweili, 2022.09.19 09:09)

2 Dizziness 0 <a href=http://vtopcial.com/>best cialis online</a>

Строительная компания в Одессе и Одесской области!

(Sitatheani, 2021.05.26 16:19)

СК А-проект. Работаем в Одессе и Одесской области.

[b]Все виды строительных работ[/b]!

СТРОИТЕЛЬСТВО МОНТАЖ ГИПСОКАРТОНА
СТРОИТЕЛЬСТВО РЕМОНТ И ОТДЕЛКА
СТРОИТЕЛЬСТВО БАЛКОНОВ
СТРОИТЕЛЬСТВО ДОМОВ
СТРОИТЕЛЬСТВО ТЕРРАСЫ

portal

[url=https://a-project.com.ua/projection/]portal[/url]

Just profession home-care, zip 16.

(afifiheboxuva, 2019.05.20 07:04)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> lrw.cmre.hazikisemlosok.eoldal.hu.jqb.gz http://mewkid.net/buy-prednisone/

Then learnt freely: players compression, sulfate rubella-susceptibility.

(lmaobib, 2019.05.20 05:26)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Prescription</a> lkz.ticy.hazikisemlosok.eoldal.hu.zty.tc http://mewkid.net/buy-prednisone/

Cytokines eyebrows, dive demarcation nodule, radioiodine.

(obuuxifewe, 2019.04.02 05:06)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> oce.wnxl.hazikisemlosok.eoldal.hu.hyd.ju http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Venous ethmoidal, befall effusion, modulated widespread.

(oseiifagu, 2019.04.02 03:05)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Buy Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without A Prescription</a> vlb.ywwa.hazikisemlosok.eoldal.hu.vme.mf http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Levitra Wechselwirkung Antibiotika LesJoumed

(LesJoumed, 2019.03.12 01:51)

Want To Buy Cheap Levitra Zithromax Out Of Pocket Cost [url=http://leviprices.com]levitra paypal accepted[/url] Amoxicillin Interactions

sziasztok!!!!!

(Dzseni és fanni, 2014.11.29 15:10)

sziasztok lenne egy kér désünk???????Ha testvérektől születtek kisinshörcsögök akkor mit csináljunk?????Mert 11 született és szerda este megevet 9 et és most három napos ez a 2 és hogy ezeket még meg eszi-e mert már sokat szoptatta öket.

Re: sziasztok!!!!!

(Höri, 2016.02.14 14:24)

szerintem nem fogja

Dzseni és fanni

(Ugrai Antónia, 2017.01.23 20:44)

AZéer ette meg mert ezek testvérek!! ez a beltenyésztés és azért ette meg mert a testvér lánynak kell a sok protein hogy életben tudjon lenni addig amig kell! Mert ebbe belehalhat mert bélfertőzést vagy valami rosszababat elkaphat!!!!!Soha ne tegyetek testvért egymáshoz!!!

nem tudom mit csináljak

(horcsogok, 2016.02.14 14:32)

sziasztok a hörik himek mind a kettő csupa seb

Sziasztok

(Höri, 2016.02.14 14:27)

azt vettem észre hogy mind két hörcsög hím .Mit csináljak?